Er dit hoved fyldt med bekymrende tanker, og kniber det med at få (natte)ro?
Så er der hjælp at hente lige her.
Er du ramt af stress, udmattelse, sygdom, depression, angst eller måske pårørende til en af ovennævnte, så kan bekymring føre til tankemylder. Den ofte negative bekymringsspiral kan tage overhånd og fylde hovedet, så du har svært ved at sove eller koncentrere dig om det du er igang med.
Kender du det med at ligge vågen om natten, fordi du ikke kan få ro i hovedet for tanker?
Kører den samme indre film med forestillinger og dårlige oplevelse på repeat?
Eller måske kan du ikke samle dig om de opgaver som er nødvendige at komme igennem for at få en hverdag til at fungere...
Så kan du godt vinge den af, at du er ramt af tankemylder...
Der er intet unormalt i at bekymre sig, men når det tager overhånd og fylder hele din dag, stjæler din energi og dyrebare nattesøvn, så skal der gøres noget.
Det kan endda være du føler, at din livsglæde er påvirket. Så er det på tide at få hjælp, for det behøver ikke være sådan.
Bekymringer har det med at accelerere hurtigere end en Formel 1 bil, og det tapper dig for energi, og gør dig i dårligt humør.
Hvorfor bekymrer jeg mig?
Dine tanker kredser om noget du føler du er nød til at tage dig af. Det betyder at du har brug for at tage action enten ved at undgå det (fx smerte,) eller gøre noget aktivt for at få det bedre.
Når du lære at mestre tankemylder kan det bruges som motivation.
Men der tænker jeg ikke du er lige nu, siden overskriften fangede din opmærksomhed.
Læs videre og find ud af hvor du starter med at få styr på dine tanker. De daglige ting som at huske at tage medicin, smører solcreme på, og købe økologisk.
Det er bekymringer du kan handle på, og som ikke skaber de store problemer. Men de der bekymringer, som egentlig ikke har noget formål, og som vokser sig til tankemylder, det er dem du skal lære at være opmærksom på.
Bekymringer kan blive til angst
Tanker er som en uendelig række perler på snor. Den ene tanke efter den anden.
Det er okay så længe tankerne gør dig opmærksom på erfaringer til at beskytte dig mod farer, eller du håndterer tanker om fremtiden og bruger dem til at ligge planer for at undgå ubehageligheder.
Desværre kan hjernen ikke finde ud af forskellen imellem faktisk fare eller forestillinger om farer.
Kroppens nervesystem reagerer ens. Dvs at hvis du har tankemylder over længere tid, så stresser du unødigt dit nervesystem. Det mærker du måske i første omgang som hjertebanken, og er det rigtig slemt oplever du måske at din krop ryster og sveder.
Koncentrationsbesvær og andre fysiurgiske reaktioner kan også forekomme. Fx synsbesvær og igen søvnbesvær. Får du ikke ro på tankemylderet er der risiko for depression eller angst.
Hvad gør jeg ved tankemylder?
Det er meget forskelligt hvordan du kan være ramt af tankemylder.
Fornemmer du at du er ramt af angst eller depression, så ræk ud efter hjælp og kom i relevant behandling.
Du kommer i en process hvor du skal have fokus, tålmodighed og egen kærlighed. Det støtter terapi dig til at have, så du ikke er alene i processen, og hele tiden bevæger dig i den rigtige retning mod en lysere hverdag med overskud.
Sådan håndterer du tankemylder så du får ro i hovedet
Vær specifik
- det er rigtig godt at skrive ned, præcist hvad du er bekymret over.
Ved at skrive ned, får du tømt hovedet og ned på papir/computer. Det gør også at du får formuleret og set med nye øjne på tankerne.
Start din brainstorm med “Jeg er bekymret over...”
udfordrer dine bekymringer - er det tanker der gør jeg har det bedre? Hvis du skulle skrive din bekymring om, så den lyder positiv, hvordan vil det så se ud?
Er der reel grund til at jeg bekymrer mig? Har jeg oplevelser som minder om, men som har haft et positivt udfald?
Du tager selv kontrollen over dine tanker ved skriveøvelsen. Du træner din evne til at håndtere dine udfordringer.
Dyrk dine bekymringer (ja du læste rigtigt)
Det du gør, er at sætte dine bekymringer i system ved at afsætte tid af hver dag til at skrive ned.
Sæt et æggeur til 20 minutter, og skriv ned hvad der fylder i dig lige nu.
Efterhånden vil du opleve at du får brug for mindre og mindre tid til at bekymre dig.
Når du bliver rigtig god til at dyrke dine bekymringer, vil du sikkert også opleve at du kan udskyde de bekymringer du møder i løbet af dagen, til du har din planlagte “Bekymringstid”. Det kan være du får lyst til at omdøbe bekymringstid til egen-omsorgs-tid.
Flyt opmærksomheden til nuet!
Tá mindst 3 virkelig dybe vejrtrækninger med fuld opmærksomhed.
Du kan kun fokusere på en ting af gangen med fuld opmærksomhed.
Du giver ikke dig selv lov til at være i fortid eller fremtid, men oplever faktisk at du kommer tilbage til din krop som den er lige nu.
Hvis du har brug for at støtte din tilbagevenden til nuet, kan du ligge en hånd på dit hjerte, og den anden på maven. Den allervigtigste ting jeg arbejder med mine klienter er opnåelse af accept.
Er din bekymring sand?
Det er naturligt at bekymre sig, specielt når sygdom er inde i billedet. Men en tanke er ikke nødvendigvis sand, fordi du har tænkt den.
Det som vi finder ubehageligt, er naturligt at forsøge at skubbe væk, i stedet for at undersøge tankerne nærmere.
Det gælder den aktuelle situation, symptomer og bekymringer. Jeg har oplevet at klienter slipper for deres symptomer ved at være nysgerrig på tankerne, i stedet for at gøre alt for at aflede de bekymrende tanker.
At skubbe noget væk, kan virke som en boomerang. Din underbevidsthed vil have dig til at tage stilling til noget, og indtil du gør det, bliver tankerne ved med at komme tilbage til dig.
Det er en udfordring, at ændre bekymringer når de først har sat sig som tankemylder, men den hurtigste vej er at følge ovenstående råd. Det kræver tid, fokus og tålmodighed. De 4 måder du kan håndtere tankemylder, virker kun hvis du faktisk udfører dem. ;)
Jeg har udviklet Tankevender-Metoden som kan hjælpe dig med at få styr på tankerne. Den koster ikke noget, og du kan få adgang ved at udfylde med fornavn og e-mail lige her. Så lander den i din indbakke om et øjeblik.
Hvis du oplever at det er alt for udfordrende at vende tankemylderet alene, eller du oplever at det har udviklet sig til angst eller depression. Så er det tid til at søge professionel hjælp
Du kan læse mere om hvordan jeg og mine klienter arbejder med angst, depression og tankemylder her.
Ved du allerede nu, at du har brug for min hjælp, så kontakt mig på 42 45 24 42 for en uforpligtende snak, om hvordan jeg kan støtte din proces.
Bedste hilsner
Dorte Liiv
Reg. psykoterapeut, Kropsterapeut og Hypnoterapeut
Hvis dine tanker fylder mere end godt er, så tag en snak med mig. Det er uforpligtende og kan helt sikkert hjælpe dig videre med dit næste skridt.
Om det er sammen med mig, eller noget helt andet du skal, finder vi ud af i den gratis afklarende samtale.
Du kan booke direkte i min kalender her, eller kontakte mig på 42452442.
Det vigtigste er, at du får det godt. Det fortjener du.